Radio NisosKypros

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Κολοκάσι Νηστίσιμο (Χορτοφαγικό)



Κολοκάσι Νηστίσιμο ( Χορτοφαγικό) 





Το κολοκάσι είναι ένα καθαρά κυπριακό φαγητό . Μαγειρεύεται συνήθως στην κατσαρόλα γιαχνιστό με χοιρινό κρέας.

 Η δική μου εκδοχή είναι χορτοφαγική, ή αν προτιμάτε νηστίσιμη και ψημένη στον φούρνο αντί στην κατσαρόλα. Είναι εξαιρετικά νόστιμο! Δοκιμάστε την συνταγή και για οποιαδήποτε απορία ή σχόλιο μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.





Υλικά: Κολοκάσι , 1 κιλό κολοκάσι, 3 μεγάλα κρεμμύδια, 3 Πατάτες μέτριες , 2 καρότα, 1/2 μάτσα σέλινο, 1/2 δέσμη άνιθο,  1 κουταλιά πάστα ντομάτα, 1-2 Φλυντζάνια  νερό , ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, πιπέρι.









Καθαρίζετε το κολοκάσι και το κόβετε "σπάζοντας" το με ένα μαχαίρι σε ακανόνιστα κομμάτια.
Σε λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζετε το κολοκάσι να πάρει χρώμα σε όλες τις πλευρές. Ρίξτε το σε ένα ταψί.
Καθαρίζετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα κόβετε σε ακανόνιστα κομμάτια και τα τσιγαρίζετε και αυτά στο λάδι με την εξής σειρά. Πρώτα τις πατάτες μετά το  κρεμμύδι και μετά τα καρρότα με τα σέλινα. 

Τα ρίχνετε όλα στο ταψί και προσθέτετε μια κουταλία πάστα ντομάτας διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό λίγο αλάτι , πιπέρι , τον άνηθο, και 1-2 Φλυντζάνια νερό.






Ψήνετε καλά σκεπασμένο σε χαμηλό φούρνο ( 180 - 200 ) για 1.5 με 2 ώρες  προσέχοντας να μην εξατμιστούν όλα τα υγρά και ανακατέυοντας 1 - 2 φορές στα ενδιάμεσα μέχρι να τραβήσει τα ζουμιά και να δέσει.

Σερβίρεται σαν κύριο πιάτο και συνοδέυεται πολύ με γιαούρτι.







Tips - Μικρές Συμβουλές

* ΜΗΝ πλένετε το κολοκάσι γιατί θα κολλά στο ψήσιμο και θα λιώσει. Αν πρέπει απαραίτητα να το πλύνετε στεγνώστε το καλά με μια πετσέτα πριν το τηγανίσετε.
* Μπορείτε να προσθέσετε λίγο άσπρο κρασί αν θέλετε για περισσότερη γευση.
* Προσοχή με το αλάτι , όχι πολύ, γιατί συνήθως η πάστα ντομάτας είναι αρκετά αλμυρή.
* Ο άνηθος πρέπει να είναι χοντροκομμένος και να μπαίνει τελευταίος στο ταψί ακριβώς πριν το ψήσιμο ή ακόμα αν θέλετε και στα ενδιάμεσα το ψησίματος για να κρατήσει το άρωμα του.


και ...

Καλή σας όρεξη

  

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Μονοπάτι μελέτης της Φύσης Άρτεμις , Τρόοδος

Αγαπητοί φίλοι της Κύπρου , Τα μονοπατια της φύσης είναι ένα απο τα πιό σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος στο νησί τόσο για τους τουρίστες μας αλλά και για εμάς τους ντόπιους που θέλουμε είτε να γνωρίσουμε είτε να εξερευνήσουμε τον τόπο μας έιτε απλά για να χαλαρώσουμε περπατώντας σε αυτά

 Από σήμερα θα προσθέτουμε στο μπλόγκ διαφόρα μονοπάτια από όλη την Κύπρο με σύντομη περιγραφή, οδηγίες για να τα εντοπίσετεκαι να το επισκεφθείτε και κάποτε και κάποια δικά μας σχόλια η/και συμβουλές. Και εννοείται πάντοτε με πολλές πολλές φωτογραφίες

Αρχίζουμε από σήμερα με το μονοπάτι Αρτεμις στο Τρόοδος

Αφετηρία: 300m από το σημείο σύνδεσης του δρόμου προς Χιονίστρα με το δρόμο Τροόδους - Προδρόμου.
Μήκος: 7km 
Χρόνος: 2,5 - 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Το δάσος της μαύρης πεύκης, σπάνια είδη χλωρίδας και πετρώματα της περιοχής. Υπάρχει πρόσβαση προς δύο αιωνόβια δέντρα μαύρης πεύκης(Pinus nigra subsp. pallasiana) ηλικίας 500 περίπου χρόνων. Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν «Τα Τεισιά της παλιάς Χώρας» τα οποία είναι ερείπια πρόχειρων οχυρωματικών έργων που κτίστηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο της Ενετικής κατοχής της Κύπρου (1571μ.Χ.) από ομάδα Ενετών στρατηγών που αποφάσισαν να αμυνθούν εκεί κατά των Τούρκων. Η διαδρομή είναι κυκλική γύρω από την κορυφή του Ολύμπου(Χιονίστρα) σε υψόμετρο 1850m και προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μπορεί να συνδεθεί με το μονοπάτι Αταλάντη.






Για τις υπόλοιπες φωτογραφίες πατήστε εδώ...

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Το παναήριν της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας


Το σπήλαιο της Παναγίας της χρυσοσπηλιώτισσα βρίσκεται στα περίχωρα της Λευκωσία στο χωριό Δευτερά. 

Είναι μια σπηλιά λαξεμένη πάνω σε έναν βράχο ψαμμίτη τζιαί χρονολογείται γύρω στο 1200 - 1300 μ.Χ βάση της ανάλυσης που έγινε στις τοιχογραφίες της που είναι τζίνης της περιόδου.


Επειδή είμαι που την γύρω περιοχή θυμούμαι όταν είμασταν μιτσιοί οι παλιόι μας ελαλούσαν ότι την σπηλιά την έκαμεν ενας καβαλλάρης που ίσιεν πέσει που το βουνόν με το άλογον του τζιαι επροφτασεν πριν φτάσει στην γή να κάμει τάμα στην παναγία να σωθεί και να της κάμει μιαν εκκλησιάν στην μνήμην της. Οι ειδικοί πάλε λεν ότι πρόκειται για Λεβαντίνικο ερημητήριο το οποίο είναι μεν σπάνιο για την Κύπρο αλλά συνηθισμένο στην Λεβαντίνικη Χριστιανοσύνη στην περιοχή της Μέση Ανατολής

Οπως και να έσιει το πράμαν όμως εν έχει και πολλήν σημασία, Σημασία έχει ότι 
Η Παναγία η Χρυσοσπηλιώτισσα γιορτάζει στην 15 Αυγουστου στην Κοιμηση της Θεοτόκου . Από πολλά παλιά αλλά και σήμερα μπροστά από το σπήλαιο γίνεται  μεγάλο παναήρι το οποίο κρατά 10 μέρες ( απο τις 7 μέχρι και τις 16 Αυγουστου)
Στις 10 Αυγούστου η εικόνα της Παναγίας ( η οποία φυλάγεται στην παρακείμενη εκκλησία του Αγ. Νικολάου για ασφάλεια) λιτανεύκεται μέσα στο χωρκό και ύστερα μεταφέρεται στο σπήλαιο.




Κοσμοσυρροή όλες τις 10 μέρες που κρατά η πανήγυρις





παναηρκώτες τζιε προσκυνητές

η συνέχεια εδώ..

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Μαλτιμήδια...

"Η Συγχώρεση"
Κυπριώτικο Σκέτς από τον Χαμπή Αχνιώτη




Ποταμός Σερράχης , Άγιος Ιωάννης #Cyprus #nisoskypros 




Γεφύρι Τζελεφού, Γεφύρι Ελιάς, Φράγμα Αρμίνου





Καλοπαναγιώτης, Ιερα Μονή Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή
Πηγή Στομαχικού







Πωμός , Χερσόνησος Ακάμα





Κυπριακά Κάλαντα από τον Μιχάλη Ττερλικκά




η Κύπρος στην καρδιά σου...






Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Μιχάλης Χατζήμιχαηλ



Τραουδκίες που το αγαπημένον , μερακλή , λεβέντη  τζιε προστάτη της Κυπριακής  τραουδκιάς τζιε της παράδοσης Μιχάλη Χατζήμιχαηλ

Ένας άνθρωπος που έκαμεν την νεολαία να ακούει κυπριακά τραούδκια.!!! 
Μπράβο Κύριε Μιχάλη

Παραπάνω λεπτομέρειες για τον κύριο Μιχάλη Χατζήμιχαηλ πιο κάτω...


Τραούδιν με κυπριακές παροιμίες




Το τέρτιν της Καρτούλλας μου




Η Κύπρος ( του Βασίλη Μιχαηλίδη )




Παφιτού - Δασκάλα - Τα Ριάλια




Αγάπη μου παλιά



Ο συνθέτης Μιχάλης Χατζημιχαήλ μιλά για την κυπριακή παραδοσιακή μουσική


Στα φοιτητικά του χρόνια τραγούδησε με τον Νίκο Ξυλούρη και αυτή τους η γνωριμία στάθηκε η απαρχή για τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη και ερευνητή Μιχάλη Χατζημιχαήλ να ξεκινήσει μια συνεργασία με την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία, που του άνοιξε τις πόρτες και από το 1991 που δημιούργησε το Μουσικό Σχήμα «Ανατολική Μεσόγειος» έχει σήμερα κατακτήσει τον τίτλο του φορέα της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής.

«Λαλούσιν η παράδοση εν η δική μας ρίζα
Τζι’ εμείς ευκαριστούμεν τους όσους την εποτίζαν
Τζαι όσους την ποτίζουσιν τζαι όσους την κρατούσιν
Τζαι όσους την μυρίζουνται τζι’ όσους την αγαπούσιν», γράφει ο Μιχάλης Χατζημιχαήλ στο τελευταίο του ψηφιακό δίσκο με τίτλο «Γεια σου μαστόρισσα» με τον οποίο η μόνιμη συνεργάτης του, Κυριακού Πελαγία, τερματίζει την καριέρα της στο παραδοσιακό τραγούδι.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζημιχαήλ ανέλυσε το πώς εδώ και είκοσι χρόνια το Μουσικό Σχήμα «Ανατολική Μεσόγειος» είναι παρών στα μουσικά τεκταινόμενα, υποκλίθηκε στο μεγαλείο του ταλέντου και της ψυχής της «μαστόρισσας», δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η κυπριακή παραδοσιακή μουσική έχει μέλλον γιατί υπάρχουν άνθρωποι που την νοιάζονται και την αγαπούν.

Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι «ξεκινήσαμε ως Μουσικό Σχήμα ‘Μεσόγειος’ το οποίο ίδρυσα το 1991 και με την πρώτη επίσημη παρουσία του τότε στις 2 Φεβρουαρίου 1991 σε μια εκδήλωση για την Αμμόχωστο μας προσέγγισε η κρατική τηλεόραση επειδή δεν ήμασταν και καθόλου γνωστοί τότε».

Ανέφερε ότι «στις 8 Φεβρουαρίου που ήταν η επέτειος θανάτου του Νίκου Ξυλούρη με τον οποίο είχα την μεγάλη τύχη και τιμή να γνωρίσω στην Αθήνα και να τραγουδήσω μαζί του στα φοιτητικά μου χρόνια, βρέθηκα στο ΡΙΚ όπου κάναμε ένα αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη».

Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι «το ΡΙΚ έμεινε πολύ ικανοποιημένο και κάναμε συναυλίες μαζί που μεταδίδονταν από το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ και σε διάστημα έξι μηνών γίναμε το πιο γνωστό κυπριακό συγκρότημα στο νησί και φέραμε το παραδοσιακό τραγούδι κοντά στον κόσμο».

Είπε ότι ονόμασε το συγκρότημα «Μεσόγειος» γιατί «ερμηνεύαμε τραγούδια από όλα τα νησιά που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα».

Ο κ. Χατζημιχαήλ παρατήρησε ότι «στην αρχή ο κόσμος που μας παρακολουθούσε ήταν κάποιας ηλικίας από 40 ετών και άνω, ωστόσο, όσο περνούσε ο καιρός μεγάλωνε το ακροατήριο και μίκραινε σε ηλικία, οπότε αυτό ήταν το πιο σημαντικό και ενθαρρυντικό για εμάς».
Για την πρώτη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος είπε ότι έγινε τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση του συγκροτήματος και τότε άρχισε η συνεργασία του με την Κυριακού Πελαγία.
Οπως είπε ο κ. Χατζημιχαήλ, «πήρα την Κυριακού Πελαγία από τα χωράφια όπου εργαζόταν, ήδη 60 ετών, και κάναμε τις πρώτες ηχογραφήσεις.
Αγρότισσα και οικοκυρά ήταν η Κυριακού Πελαγία, είπε ο κ. Χατζημιχαήλ, για αυτό όταν την πήρα στο στούντιο ήταν ένας εντελώς ξένος χώρος για εκείνη και μου είπε: «Αφηκα τα περβόλια μου άφηκα τις ελιές μου τζαι έφερες με δαμαί να αλλάξω τις δουλειές μου».
Ο Μιχάλης Χατζημιχαήλ μαζί με την Κυριακού Πελαγία ηχογράφησαν «Τα Παραλιμνίτικα» το 1995 και «Τα Παραλιμνίτικα 2» το 1997, δουλειές που είχαν τεράστια επιτυχία, το 2004 κυκλοφόρησε «Το ολόασπρο πεζούνι» και το 2011 το «Γεια σου μαστόρισσα», το οποίο έχει μέχρι σήμερα πωλήσει χιλιάδες αντίτυπα.
Για το πώς αποφάσισε να συνεργαστεί με την Κυριακού Πελαγία είπε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990 «ήταν η άνθηση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και με όποιο σταθμό συντονιζόταν η Κυριακού όλοι οι ακροατές συντονίζονταν για να ακούσουν τι θα πει και τα σχόλια τους όταν έφευγε από τον αέρα ήταν τόσο σημαντικά και οι ακροατές την αγαπούσαν».
Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι η Κυριακού Πελαγία είναι «ένας χαρακτήρας αυθόρμητος και αυθεντικός και είναι και καλή τραγουδίστρια, και καλή στο τσιάττισμα και στα δίστιχα για αυτό την ονόμασα μαστόρισσα γιατί είναι μαστόρισσα σε ό,τι κάνει».
Πρόσθεσε ότι «με τις δυο πρώτες δισκογραφικές δουλειές έγινε η αγαπημένη των απανταχού της γης Κυπρίων και όχι μόνο και έκανα και εγώ ό,τι καλύτερο μπορούσα στις ηχογραφήσεις».
Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι η Κυριακού Πελαγία «μπορεί να μην ήταν επαγγελματίας τραγουδίστρια, αλλά έπρεπε η ηχογράφηση να ανταποκρίνεται στην αυθεντικότητα και την καλλιτεχνική της αξία όσον αφορά το παραδοσιακό τραγούδι για αυτό έκανα πολύ προσεγμένες δουλειές για αυτό και στην τελευταία δισκογραφική δουλειά συμμετέχει και ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος δεν συμμετέχει οπουδήποτε».
Αναφορικά με την κυπριακή παραδοσιακή μουσική, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι «το αρχαιότερο μουσικό όργανο της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής είναι ο αυλός, το γνωστό σε όλους μας πιθκιάβλι, ενώ υπήρχε και ο διπλός αυλός και είχαμε και εμείς παραδοσιακούς οργανοπαίκτες που χρησιμοποιούσαν δυο αυλούς και τους φυσούσαν ταυτόχρονα».
Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι «ο αυλός αναφέρεται και στην αρχαία ελληνική μυθολογία σύμφωνα με την οποία τον αυλό έφτιαξε η Θεά Αθηνά από κόκαλο ελαφιού και πήγε στον Ολυμπο για να δείξει το νέο μουσικό όργανο στους θεούς».
Για το πιθκιάβλι, ο κ. Χατζημιχαήλ, είπε ότι «δεν κατασκευάζεται μόνο από καλάμι αλλά παλιά στην Κύπρο το κατασκεύαζαν και από το κόκαλο της φτερούγας του γύπα γιατί όσα ζώα θανατώνονταν τα έριχναν σε χωματερές και έρχονταν πολλοί γύπες, και ένα τέτοιο πιθκιάβλι έχω και εγώ στη συλλογή μου, κατασκευασμένο το 1928 από κόκαλο του γύπα».
Πρόσθεσε ότι είναι εν ζωή οι τελευταίοι δεξιοτέχνες στο πιθκιάβλι, οι οποίοι κατοικούν στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, όπως άλλωστε και ο ίδιος.
Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι «άλλο παραδοσιακό όργανο, ακόμα και πριν το βιολί και το λαούτο, στην παραδοσιακή μας μουσική, ήταν ο ταμπουράς, ένα έγχορδο μουσικό όργανο, το οποίο αναφέρεται και στα ακριτικά τραγούδια που θεωρούμε ότι είναι τα αρχαιότερα μουσικά μας ακούσματα που αναφέρονται στους Ακρίτες».
Για το λαούτο, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι «μόλις το Μεσαίωνα εμφανίστηκε στην Ευρώπη, και είναι αραβικής καταγωγής και προέλευσης, επομένως, όταν οι Αραβες πέρασαν από το Γιβραλτάρ και κατέλαβαν την Ιβηρική Χερσόνησο το μετέφεραν στην Ισπανία και μάλιστα το Μεσαίωνα στην κλασική μουσική κατείχε τη θέση που σήμερα κατέχει το πιάνο».
Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι «ως εκ της γεωγραφικής μας θέσεως δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το λαούτο μας ήρθε από την Ευρώπη, αλλά εικάζεται ότι μας ήρθε από τη Μέση Ανατολή διότι εμείς δεν είμαστε το ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, αλλά το δυτικότερο σημείο της Ανατολής και η μουσική μας είναι πιο κοντά στα ανατολικά ακούσματα, ενώ μετά ήρθε το βιολί και μαζί το λαούτο και έγιναν ντουέτο».
Ανέφερε ότι «σίγουρα προϋπήρξε το πιθκιάβλι, ο ταμπουράς πριν τον 18ο αιώνα που μας ήρθε το βιολί και το λαούτο».
Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι «οι τελευταίες προφορικές μαρτυρίες είναι ότι κυπριακή παραδοσιακή μουσική υπήρχε το 1850, ίσως όμως να πρωτοεμφανίστηκε και εκατόν χρόνια πριν».
Αναφορικά με τις ρίζες του κυπριακού παραδοσιακού τραγουδιού, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι «η ρίζα του παραδοσιακού μας τραγουδιού είναι στη βυζαντινή υμνωδία και αυτή κατά προέκταση στη μουσική των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι την ανήγαγαν ως επιστήμη, κατέγραψαν τους μουσικούς δρόμους με τα δικά τους ονόματα τους, πήραν οι Βυζαντινοί και έδωσαν την δική τους ονομασία και μετά τους πήραν και οι Τούρκοι και τους έδωσαν τα δικά τους ονόματα».
Για την απήχηση που στις μέρες μας έχει η κυπριακή παραδοσιακή μουσική, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι «τα τελευταία χρόνια αλλάζουν κάπως τα δεδομένα, δεν ξέρω εάν συμβάλαμε και εμείς σε αυτό και θα ήμουν ο πιο ευτυχής άνθρωπος εάν μας έλεγε κάποιος ότι συμβάλαμε και εμείς».
Οπως είπε ο κ. Χατζημιχαήλ, θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το συγκρότημά του αφύπνισε μνήμες και όταν το 1991 τραγουδήσαμε για πρώτη φορά, ο κόσμος πήγε χρόνια πίσω και αυτό γιατί η παραδοσιακή κυπριακή μουσική έμεινε στο περιθώριο μετά την εισβολή και εμείς του υπενθυμίσαμε αυτά που ήδη γνώριζε και τα ξέχασε.
«Ακούοντας μας θυμήθηκαν τον παππού, τη στετέ, που τους έλεγε το συγκεκριμένο ποίημα και νοσταλγικά άρχισαν να θυμούνται τους δικούς τους προγόνους ο καθένας, οι οποίοι τραγουδούσαν ό,τι τραγουδούσαμε και εμείς», είπε ο κ. Χατζημιχαήλ.
Πρόσθεσε ότι «παρακολουθούσα και άλλες ορχήστρες να κάνουν το ίδιο και χαιρόμουν γιατί φαινόταν ότι είχε αντίκρισμα αυτό που κάναμε και άρεσε».

Σε σχέση με τις ηχογραφήσεις του, είπε ότι «χρησιμοποιούμε μόνο παραδοσιακά όργανα και στην τελευταία δουλειά ‘Γεια σου μαστόρισσα’ ακούγονται 14 όργανα στο πλαίσιο της προσπάθειάς μου να κάνω τις καλύτερες δυνατές ηχογραφήσεις και να περάσω τους ήχους μας στους νέους για αυτό και μπήκαν και στις δισκοθήκες τραγούδια με την Κυριακού Πελαγία».

Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι «διάδοχος της Κυριακούς Πελαγία είναι η Βασιλική Χατζηαδάμου, μια νέα τραγουδίστρια την οποία έχουν μάθει όλοι και είναι αγαπητή και αρέσει σε όλους, έχει σπουδάσει φιλοσοφία, παιδαγωγικά και βυζαντινή μουσική και ασχολείται με το παραδοσιακό τραγούδι».

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ένα «ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμμετείχαν στην τελευταία δισκογραφική του δουλειά και ειδικά στο Γιώργο Νταλάρα ο οποίος τραγούδησε σε άπταιστη κυπριακή διάλεκτο και εργαστήκαμε πολλές ώρες μαζί στο στούντιο και έδειξε πολύ αγάπη για την δουλειά μας».

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ποταμός Λιοπετρίου , το "φιόρδ των κοκκινοχωρίων"




Καλωσορίσατε στο μοναδικό φιόρδ της Κύπρου, Ε τι ενομίσετε; ότι μόνο η Νορβηγία έχει φιόρδ, όϊ βέβαια , έχουμε και εμείς το δικό μας.  Και για όσους δεν εκαταλάβαν ακόμα περί τίνος πρόκειται μιλώ για τον άγνωστο σε πολλους Ποταμό Λιοπετρίου, Η φυσική λωρίδα νερού που μπαίνει μέσα στην γη 500-600 μέτρα 5 χιλιόμετρα έξω που το Λιοπέτρι είναι ένας τόπος το οποίον αξιζει να επισκεφτείτε όλοι. 
Οι Ρομαντικοι θα ρομαντζάρουν κατα μήκος του ποταμού και προς το μιτσήν άλσος που έχει προς τα ανατολικά. Οι καλοφαγάδες θα απολάυσουν τέλειο ψάρι στην Ψαροταβέρνα (ΠΟΤΑΜΟΣ) με ψάρι ολόφρεσκο , καλομαγειρεμένο και περιβάλλον καθαρό. Για τους λάτρεις της ιστορίας...
Η ιστορία του πάει πίσω στον 18ο αιώνα που εχρησιμοποιουτον σαν λιμάνι για εμπόριο σιδήρου και μεταξιου που Λίβανον , Συρία,  Αιγυπτο κλπ . Σιγά σιγά με τα χρόνια κατέληξεν να γίνει αλιευτικό καταφύγιο που φιλοξενεί 50 περίπου ψαράδες που φέρνουν καθημερινά το ολόφρεσκο ψάρι τους στην στερκάν
Το λιμανάκι μπορεί να είναι ατημέλητον και αφημένο εχτός που κάποιες πρόχειρες κατασκευές που εκαμαν οι ψαράδες και κάποιοι που κατασκηνώνουν στην περιοχή το καλοτζαίρι αλλά έχει και τούτο την μαγεία του. 



Πάντως  μετά που 20 χρόνια έντονων προσπαθειών η κοινότητα εκατάφεραν να μπει ο Ποταμός μέσα στα σχέδια για ανάπτυξη . Πρόσφατα η Ελένη Μαύρου ( ΥΠ. Εσωτερικών) βράβευσε τους νικητές του αρχιτεκτονικου διαγωνισμού για το έργο και ο μουχτάρης Λιοπετρίου ανακοίνωσε ότι το έργο που θα στοιχίσει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ θα είναι μέρος ενός μεγαλύττερου έργου που καλύφκει όλον το παραλιακόν μέτωπο μέχρι την Μαρίνα Αγίας Νάπας. Συγκεκριμένα ο κος Τρισόκας είπε "... εκτός του ότι το Λιοπέτρι μπαίνει μόλις ολοκληρωθεί το έργο, δυναμικά στον τουριστικό χάρτη του νησιού, ταυτόχρονα τίθενται οι βάσεις για μελλοντική ανάπτυξη και αξιοποίηση των παραλιών Ξυλοφάγου και Ορμήδειας, με τεράστια οφέλη για την «ενδοχώρα» των Κοκκινοχωριών.
Επιτέλους, είπε ο κ. Τρισόκας παίρνει σάρκα και οστά το έργο που όλοι ονειρεύονταν, όχι μόνο στο Λιοπέτρι, αλλά σε όλη την περιοχή, γιατί το είδος του φυσικού τοπίου στον Ποταμό είναι μοναδικό στην Κύπρο και αυτό το έργο το χρειαζόταν ο τόπος μας."






Σίγουρα το έργο θα αλλάξει τη περιοχή δραστικά και θα φέρει και ανάπτυξη. Ελπίζουμεν κάθε αλλαγή να είναι προς το θετικόν και να μεν δούμε αταιρκαστα πράματα και υπερβολές μονον και μονον για να φορτωθουν κάποιο εργολάβοι ριάλλια. Ώσπου να έρτει τζίνη η ώρα όμως εσείς απολαυσετε το τοπίο μέσα που τις φωτογραφίες μου και μόλις έυρετε ευκαρία δώστε και τον γυρό σας προς τα ποτζίη ( τωρά που εν ησυχία ακόμα)



Η συνέχεια του άρθρου εδώ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Το Γεφύρι Τζελεφού και Το Φράγμα της Αρμίνου






Στην επαρχία Πάφου λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Αγιος Νικόλαος σε μια ειδυλλική τοποθεσία με πλάτανους και έντονη άγρια βλάστηση και ζωή υπάρχει το Μεσαιωνικό γεφύρι του Τζιελεφού. 

Το Μεσαιωνικό αυτό πετρινο γεφύρι που είναι και το μεγαλύτερο στην Κύπρο είναι κτισμένο πάνω στον ποταμό Διαρίζο που τροφοδοτά τον φράκτη της Αρμίνου ο οποίος βρίσκεται λίγο πιό κάτω. 





Το Γεφύρι χρησιμοποιήτω τα παλαιότερα χρόνια για να συνδέει τα χωριά της δυτικής 
όχθης , το Μηλικούρι , τα Βρέτσια και τον Άγιο Ιωάννη με τα χωρια στα Ανατολικά , τον Άγιο Νικολάο τα καμινάρια και τις Τρείς Ελιές



Για να φτάσετε στο Γεφύρι του Τζιελεφου από την Λεμεσό πηγαίνετε προς Τριμίκλινη και στριψτε αριστερά αμέσως μετά το μεγάλο φυτώριο στα δεξια και την πεζίνα . Θα περάσετε από τις Κ.Πλατρες και τα Μανδριά και να ακολουθήσετε τις πινακίδες για το Αρσος και μετά για τον Αγιο Νικόλαο.
 ΠΡΙΝ φτάσετε στο χωριό στρίψετε δεξιά προς τον κατασκηνωτικό χώρο (βλ. χάρτη) 


 Θα περάσετε από τον Φράκτη Αρμίνου και θα συνεχίσετε μέχρι να φτάσετε σε μια πλατεία με πινακίδες θα πάτε λίγο αριστερά και θα δείτε το Γεφύρι στα αριστερά σας. Αν συνεχίσετε ευθεία σε μερικά χιλιόμετρα είναι το Γεφύρι της Ελιάς 
 Το Γεφυρι υπάρχει και στα GPS (στο δικό μου αναφερεται ως Κelefos Bridge )



Καλή σας περιδιάβαση






φωτογραφίες απο το γεφύρι και το φράγμα εδώ

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Παροιμίες που τον τόπον μας


Παροιμίες που τον τόπον μας έχουμεν πολλές

Δαμέ εννα γράψω κάποιες που ξέρω ή που ήβρα ποτζιή ποδά. Αν θέλετε βαρτε τζιε εσείς τες δικές σας πουκάτω να τις πολλύνουμεν

εννα προσπαθήσω να γράφω τζιε τι σημαίνει η καθεμιά τους. Αν έσιετε αντίρρηση μεν σαλαβατάτε πέτε μας την δική σας την ερμηνέιαν τζιε αν εσιετε δίτζιον να την σάσουμεν.

Ατε τζιε επειδή "τα πολλά λόγια εν φτώσια" τζιε "το γοργον τζιε χάριν έσηι" αντακώννω να τις γραφω...





απου πονέι πάει στον γιατρόν τζιαι απού διψά πάει στην βρύσιν
αυτός που έχει το πρόβλημα πρέπει να ψάξει για την λύση


απ' όσιη γέιτον έσηι σσιον τζι' απ' όσιη σσιόν τζιμάτε
η αξία του να έχει κάποιος καλούς γέιτονες

αθκιασερός παπάς θάφκει τζιαι τους ζωντανούς
"αργία μήτηρ , πάσις κακίας" δλδ αυτός που δεν έχει κάτι να ασχολήθεί κάνει πράγματα ζημιογόνα η ανώφελα.

άκουε πολλά τζιε πίστεφκε λλία
μας καλεί να ακούμε αλλά να μην είμαστε ευκολόπιστοι

Τζιαμέ που ακούεις πολλά σταφύλια πέρνε μιτσίν καλάθιν
όταν ακουεις υπερβολές μην περιμένεις πολλά

απόν θέλει να πάει στον μύλον πέντε μέρες κοσσιηνίζει
όταν κάποιος δεν θελει να κάνει κάτι βρίσκει τρόπο να το καθυστερεί

απόν σε ξέρει ακρίβά σε γοράζει
όταν δεν ξέρουμε κάποιον τον θεωρούμε σπουδαίο

απόν μπορεί να δέρει τον γάρον δέρνει το σάμαν
όταν κάποιος δεν μπορεί να τα βάλει με αυτόν που του φταίει πραγματικά και ξεσπά στους άλλους

απόν έσηι νουν έσηι πόδκια
όποιος δεν ξέρει τον σωτό τρόπο για  να κάνει κάτι θα το κάνει με κόπο

απου σιη μούγιαν μουγιάζεται
αυτός που αντιδρά από μονος του γιατί ξέρει ότι είναι ο φταίχτης

απόν φορτώνει πόσσο σου , τάνα του να φορτώσει
όταν δεν επηρεάζονται τα δικά σου συμφεροντα , δεν αποτρέπεις αλλά βοήθηας τον άλλον σε αυτό που κάνει

λέιψε που το ψυσιηκον να μεν σε ευρεί το κρίμαν
κάποτε καλύτερα να μην προσπαθέις να βοηθήσεις σε μια κατάσταση για να μην βρεις τον μπελά σου

όποιος νεκατώνετε με τα πίτουρα τρών' τον οι όρνιθες
κάποιος που ανακατέυεται με επικίνδυνα πράγματα τελικά θα πάθει ζημιά

απόν ακούει του γονιού παραγονιάς τζιμάτε
αυτός που δεν ακούει τους γονιους του δεν θα πετύχει στην ζωή του

εγιώ σε εχτισα φούρνε μου εσγιώ εννα σε χαλάσω
όπως σε βοήθησα να πετύχεις τώρα μπορώ να σε καταστρέψω

απόν ακούει ταιρκάζει
αυτός που δεν ακούει καλά ακουει ότι θέλει

Δώστου πελλού αγγουρι να σου πει εν ζαόν
όταν δίνουμε σε κάποιον κάτι και αντί να το εκτιμήσει του βρίσκει λάθος

εγιω στραώννω τζιε πουλώ τζιε εσου αμπλεπε τζιε γόραζε
πρεπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κάποιος πάει να μας ξεγελάσει

τζίνος που λειτουρκα δκυό εκκλησιές , της μιας γελά της
όταν κάποιος ασχολείται με πολλά πράγματα δεν θα τα κάνει όλα σωστά

ήβρες το σύκο σήκωστο πριν το σηκώσουν άλλοι
όταν βρεθεί μια ευκαιρία πρέπει να την αρπάξουμε

η απάντηση του πελλού εν η σιωπή
στον ανόητο δεν αξίζει να απαντάμε με λόγια αλλά να σιωπούμε

η νύφη σαν να γεννηθεί της πεθεράς ημοιάζει
τάχα ότι η νύφη συνήθως έχει παρόμοιο χαρακτήρα με την πεθερά της

με τον συγγενή σου φαε τζιε πιε τζιε αλιβαρίσιη μεν καμεις
με τους συγγενείς μας δεν πρέπει να κάνουμε συνεργασίες

του φρονίμου τα παιδκιά πριν πεινασουν μαειρέυκουν
αυτοί που  προνοουν έγκαιρα για τις ανάγκες τους

τζιαμε που εσηιει πολλους πετεινους αρκεί να ξημερώσει
όταν ασχολούνται πολλοι με κάτι δεν προχωρά ευκολα το έργο

καλομελέτα τζιε ερκεται
κάτι είναι πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί και πρέπει να το περιμένουμε

ο νουρος του σιηλου εν ισιώνει
όταν κάποιος/κάτι δεν αλλάζει

που πάεις τίτσιρός μες το β***οχώριν;
όταν κάποιος πάει κάπου επικύνδυνα απροφύλακτος

έβκαλλε το σηινίν τζιε το παλλούτζιν
έχει ξεπεράσει τα όρια

επήεν για μαλλίν τζιε ήρτεν κουρεμένος
πήγε να κάνει κάτι και απέτυχε

απου έσιει , έσιει
ο χαρακτήρας δεν αλλάζει ευκολα

ότι αθυμάτε σιέρεται
όταν κάποιος σκέφτεται επιπόλαια πράγματα

όποιος θέλει τα πολλά χάνει τζιε τα λλία
ο απληστος συνήθως καταλήγει χαμένος

ούλλιν λέσειν τζιε πολέσιν τζιαι ο στραός τζι που πονεί (ή τζιαι ο φτωχός τζι που πονέι)
ο καθένας θεωρεί το πρόβλημα του το πιο σημαντικό

ανάθεμαν τον που χρωστεί τζιαι από όσιοι να πκιερώσει
αλίμονον σε αυτόν που χρωστά

πέρα βρέσιει στην Καραμανιά σιονίζει,
άλλα λόγια θκιέ παπά τζιαι η κόρη σου αγαπά με,
μαζίν μιλούμεν χώρκα καταλάβουμεν,
που σου νέφκω ; που παεις,
καμήλα κλάνει στο Πεντάκωμο,
όταν άλλα λέμε και άλλα καταλαβάινουμε

πέψε τον πελλόν τζιαι λάμνε που τάπισον του
όταν αναθέτουμε σε κάποιον να κάνει κάτι που δεν το κατέχει και αναγκαζόμαστε να το κάνουμε μόνοι μας τελικά

ρίφκεις αφκά πας τον τοίχον
όταν οι προσπαθειες σου για να πείσεις κάποιον για κάτι πάνε χαμένες

σήιλλον λούσεις, σηιλλον πλύννεις πάλε σηιλλιες μυρίζει
κάποια πράγματα που είναι έτσι από την φύση τους δεν μπορουν να αλλάξουν ότι και να κάνουμε

σηίλλον που λάσσει εν ακκάνει
όταν κάποιος φοβερίζει συνήθως δεν είναι επικύνδυνος

Το γέλλιον της Παρασιεφκής εν κλάμαν του Σαββάτου
η υπερβολική αλαζονεία μπορεί να μας προσγειώσει απότομα

Τα πολλά λόγια εν φτώσεια
η πολλή ανάλυση δεν αποφέρει τίποτα

τζίνον που ρέσσει τζιαι εν λαλει με γειά σας με καλως τον στο παναήριν επαρτον τζιαι όσα σου δώκουν δώστον
όταν κάποιος δεν έχει τρόπους δεν αξίζει όσο να τον χαρίσεις στο πανηγύρι

τζιλουν το αυκόν με την μανιβέλλα
κινουνται αργά, νωχελικά

απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του
αυτός που έχει θράσος μπορεί να κάνει και να πεί ότι θέλει

ο καθένας που το δώμαν του όπως ξέρει κατεβαίνει
ο καθένας κάνει αυτό που τον αφορουν με τον δικό του τρόπο

εμείναμεν σαν έμεινεν τζιαι ο χατζημάρκος πέρσι
όταν μένει κάτι ατέλειωτο και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε



τζιε σίουρα πολλές πολλές άλλες που εν τις ήβραμεν ακόμα αλλά θα τις συνάξω σιγά σιγά τζιε θα τις προσθέσω τζιε τζίνες...

                            χα τζιε μεν ξαρκάτε.... σιεαρ , λαικ και σαψκραιπ :)


Για ελληνικές παροιμίες πατήστε εδώ

http://istorika-gegonota.blogspot.gr/p/blog-page_16.html

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Κυπριακά Φαγητά... και όχι μόνον

Σουπιές με φασολάκι



Υλικά: Σουπιές ολόκληρες , Φασολάκι φρέσκο 2-3 ντομάτες ώριμες , 1 μεγάλο κρεμμύδι, 2-3 καρόττα , ρίγανη, λεμόνι, πιπέρι ή τζίντζερ (προαιρετικά), άσπρο κρασί , ελαιόλαδο








Πλένετε και βάζετε τις σουπιές ολόκληρες σε ένα δοχείο μαζί με χυμό απο ένα μεγάλο λεμόνι μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά σας.
Καθαρίζετε το φασολάκι και κοβετε τα καρόττα σε λωρίδες, τα κρεμμύδια σε φέττες και τα βάζετε όλα σε ενα ταψι, ψιλοκόβετε τις ντοματες (η στο πλεντερ) και ρίχνετε μέσα μερικές σκελίδες σκόρδο, ελαιόλαδο , ρίγανη , λιγο πιπέρι ή τζίντζερ και λίγο νερό. Τα ανακατέυετε για λίγο και τα ρίχνετε μέσα στο ταψί . Προσθέστε αν θέλετε και 1 ζωμό και λίγο άσπρο κρασί.




 Ψήνετε σε χαμηλό φούρνο γύρω στους 150 - 160 βαθμούς κελσίου σκεπασμένο καλά για 1 ώρα περίπου και το ξεσκεπάζετε.

Ανακατέυετε λίγο τα υλικά και το βάζετε
ξανά στον φούρνο για ακόμη 30 - 45 λεπτα  ή μέχρι να "καταστηθεί" , να τραβήξει τα ζουμιά του δηλαδή και να ροδοκοκκινήσει.



TIPS: Προσοχή στο αλάτι , τα περισσότερα ψάρια είναι ήδη αλμυρά από μόνα τους. Αν θα βάλετε ζωμό μην βάλετε αλατι.
Το λεμόνι θα βοηθήσει να φύγει η υπερβολική "ψαρίλλα" απο την σουπιά και θα κρατήσει τα υλικά πιο τραγανά 
Για να μείνουν μαλακές οι σουπιές ψήστε τις σε χαμηλό φούρνο σκεπασμένες πρώτα και μετά ανοίξτε τες.

Καλή σας όρεξη


Στείλτε μας την δική σας συνταγή ή γράψτε μας τα σχόλια και τις απορίες σας εδώ


Ψάρι στον φούρνο με πατάτες


Υλικά: Ψάρι φιλέτο χωρίς κόκκαλο, πατάτες, κρεμμύδια, καρρότα , σελινα ,
 2 λεμονια, αλάτι , σκόρδο, ρίγανη


Κόβετε σε φέττες τα μισά κρεμμύδια και τα βάζετε σε ενα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι στον πατό από πάνω σε και σε χοντρές φέττες τι πατάτες . ρίχνετε λίγη ρίγανη και αλάτι και απλώνετε μια στρώση καρρότα και σέλλινα. βάζετε πάνω τους το ψάρι και το αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο , σκόρδο  ρίγανη κα αλάτι. Βάζετε ακόμα μια στρώση από τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνετε λίγο χυμό λεμονιού και 1-2 ποτήρια νερό αναλόγα. 





Ψήνετε σε ζεστό φουρνο σκεπασμένο για 1.5 ώρα και μετά σε χαμηλό φούρνο για 30 - 45 λεπτά να πάρει ωραίο χρώμα και να πιεί τα υγρά του . 

TIPS: Προσοχή στο αλάτι , τα περισσότερα ψάρια είναι ήδη αλμυρά από μόνα τους.
Το λεμόνι θα κρατήσει τα υλικά πιο τραγανά και ειδικά τις πατάτες, 
Προαιρετικά μπορείτε να ρίξετε και λίγο λευκό κρασί στο ταψί σας.

Καλή σας όρεξη






Κουκιά φρέσκα (ξικούνια) γιαχνί στο φούρνο

Υλικά: κουκιά φρέσκα ξεκούνια
καρροτα,σέλινο, πατάτες
κολοκυθάκι , κρεμμύδια
σκόρδο, ντομάτες, πάστα 
αλάτι 

Κόβετε σε χοντρά κομμάτια όλα τα υλικά και τα βάζετε σε ενα ταψι φούρνου. 
Βάζετε στο μπλεντερ 2-3 ώριμες ντομάτες, 5-6 σκελίδες σκόρδο μια κουταλία πάστα ντομάτας ,λίγο ελαιόλαδο και τα κτυπάτε μέχρι να λιώσουν οι ντομάτες.
Ανακατέυετε καλά όλα τα υλικά, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο το μίγμα ντομάτας και λίγο νερό  και ψήνουμε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (200 περίπου) σκεπασμένο μέχρι να ψηθεί η πατάτα (1 - 1,5 ώρα) ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε στους 180 για 20 - 30 λεπτά να καταστηθεί.


Καλή σας όρεξη


Γεμιστά... ορφανά (χορτοφαγικά)









Ρεβύθι Γιαχνί με σπανάχι


Κοτόπουλο ψητό με πατάτες




Κεφτέδες με σαλάτα χωρκάτικη











Άγιος Σωζόμενος, Το... στοιχειωμένο χωριό

Λίγα χιλιόμετρα από την Λευκωσία , βόρεια από το Δάλι μεταξύ του Γερίου και της Ποταμιάς βρίσκεται το χωριό Άγιος Σωζόμενος. Χ...